Oikeutta ja vaurautta kansalle

Kotiväkivallan vähentäminen onnistuu asuntopolitiikankin kautta

Useilla ihmisillä tulee jossain vaiheessa asuinkumppaniensa kanssa jonkinlaista riitaa – vaikka pitäisikin toisesta ihmisestä paljonkin, saattaa jokin hänen piirteensä tai tekonsa yksinkertaisesti ärsyttää niin paljon, että tilanne kärjistyy, joskus jopa fyysiseen väkivaltaan asti.

Kärjistyviä riitoja saataisiin varmasti vähennettyä varsin merkittävästi, jos ihmisillä olisi enemmän ja aina tarvittaessa täysin omaakin tilaa, johon voisivat siirtyä tunteiden vaikuttaessa kuumentuvan liikaa. Onkin siis varsin helppo todeta, että kotiväkivaltaa saisi vähennettyä asuntopolitiikalla; jos ihmisillä olisi käytössään ainakin jotakuinkin sama määrä asuinneliöitä kuin nykyisin, mutta vaikkapa kahteen asuntoon jaettuna, monilta ongelmilta voisi välttyä verrattain helposti. Parilla voisi olla esimerkiksi yksiö ja kaksio/kolmio, jos heillä olisi lapsi tai lapsia. Väkivaltaa enteilevää käytöstä havaitessaan voisi yksinkertaisesti poistua eli väkivaltaa tulisi nykyistä todennäköisemmin vain, jos osapuolet sitä todella haluavat, koska kenenkään ei olisi käytännössä enemmän tai vähemmän pakko oleskella väkivaltaisen henkilön seurassa.

Jos lapsiperhe voisi järjestellä asiat esimerkiksi siten, että heillä olisi kaksi asuntoa ja vain toisella vanhemmista avain kuhunkin asuntoon ja lapsilla molempiin, niin lapset voisivat aina hakeutua turvallisemmaksi kokemaansa kotiin heitä paremmin kohtelevan vanhemman luo viivytyksettä ja vanhemmat voisivat kukin mennä omiin asuntoihinsa rauhoittumaan tarpeen mukaan eikä virallisille väliintuloille olisi tarvetta niin usein kuin nykyisin; tällainen vähentäisi myös erillisten turvakotien tarvetta varsin tehokkaasti. Kodeissa tapahtuvan perhe- ja lähisuhdeväkivallan väheneminen saattaisi johtaa myös siihen, että väkivaltaan turvautumisen kynnys olisi kodin ulkopuolellakin nykyistä korkeampi. Ihmissuhteiden kaikenlaisen väkivaltaisuuden vähenemisestä kautta linjan taas seuraisi se, että varsinkin tulevat sukupolvet pitäisivät ihmissuhteiden väkivaltaisuutta nykyistä vähemmässä määrin tavanomaisena, niin kun tekevät lähinnä väkivaltaa itse kokeneet.

Yleisesti ottaen on etenkin nykyään ilmeisesti hieman väkinäistä, tarpeetonta ja ehkä jopa suorastaan haitallista pitää normina sitä, että ihmisten pitäisi asua yhdessä, jos he seurustelevat vakavammin ja/tai jos he aikovat perustaa perheen, yhteishuoltajuuskin kun onnistuu erilläänkin asuvilta. Ihmisillä on myös hieman erilaisia näkemyksiä siitä, millainen kodin tulisi olla ja olisi varmaankin parhaaksi, että tämänkin yhdessä asuessa mahdollisen riidan aiheen vakavammat seuraukset pyrittäisiin minimoimaan.

Olisikin siis selkeästi parhaaksi luoda realistiset mahdollisuudet asua käytännön elämän sujuvuuden ja etenkin lasten hyvinvoinnin kannalta parhaalla tavalla, suhde kun voi toimia pidemmänkin päälle jopa paremmin, jos sen osapuolilla on omat asunnot.

Asuntopolitiikan pitäisikin ilmeisesti johtaa siihen, että saamme asuntorakentamisen vastaamaan yhteiskuntamme tarpeita paremmin koko maassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Helpompaa olisi laittaa lusikat jakoon jos riitelee jatkuvasti kumppaninsa kanssa. Minä en voi ymmärtää ihmisiä jotka haluavat elää tuollaisessa suhteessa.

Käyttäjän SokarisKorhonen kuva
Sokaris Korhonen

Suhteet ovat monesti monimutkaisia - riitaisankin suhteen osapuolilla voi olla hyviäkin puolia niiden huonojen puolten sitten ehkä ylikorostuessa, jos ihmiset eivät osaa tai voi käsitellä omia tai kumppaninsa ongelmia esimerkiksi oman tilan puutteen takia, mikä sitten johtaa niiden toisiin purkamiseen. Rakentavampaa lähestymistapaa olisi hyvä hakea ja tarjota etenkin kaupungissa eläville oikea mahdollisuus rauhoittua ja käsitellä omia juttujaan ihan itsekseenkin, jotta väkivaltaisuutenakin ilmeneviltä ongelmilta voitaisiin välttyä paremmin. Samalla olisi hyvä pyrkiä toteuttamaan yhdenlaista tietoista kulttuurimurrosta tämän suhteen esimerkiksi median kautta.

Monilla ihmisillä on myös taipumus hakeutua sellaisiin ihmissuhteisiin, jotka vahvistavat heidän olemassaolevia käsityksiään eli väkivaltaisuutta normaalina pitävät tekevät sellaisia valintoja, joiden seurauksena päätyvät väkivaltaisiin suhteisiin ja esimerkiksi toisen sukupuolen edustajia tyhminä pitävät sitten valitsevat kumppaneita, joihin heillä on ainakin heidän omasta mielestään henkinen etulyöntiasema vahvistaakseen tätä käsitystään. Tällaiset ihmiset saattavat suhtautua tällaisia vakiintuneita ja jopa tarkkaan vaalittuja käsityksiä joko aktiivisesti tai sitten ihan olemassaolollaan kyseenalaistaviin ihmisiin sitten hyvinkin vihamielisesti, jopa fyysisesti väkivaltaisesti, heidän useimmiten kuitenkin pyrkiessä ehkä ensisijaisesti mitätöimään nämä heidän kieltämättä varsin mielenkiintoista todellisuuskäsitystään uhkaavat ihmiset.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Yleensä jos haluaa aivojaan tuuletella niin ulko-oven takana on lääniä.

Käyttäjän SokarisKorhonen kuva
Sokaris Korhonen Vastaus kommenttiin #4

Onhan sitä tilaa ulkona tosiaan, mutta ei se ole omaa tilaa samalla tavalla kuin tarpeen mukaan vain omassa käytössä oleva asunto. Aina ei ole hyvä pelkästään "tuulettaa aivojaan" vaan asioiden omassa rauhassa hautominenkin on tarpeen.

Pekka Iiskonmaki

Asumisesta on 60% veroa. Mitä ehdotat?

Käyttäjän SokarisKorhonen kuva
Sokaris Korhonen

Tässä on nyt tausta-ajatuksena se, että ei ole oikein mitään järkeä rakentaa tolkuttoman suuria perheasuntoja esimerkiksi määrittelemällä jokin tietty keskimääräinen asuntokoko uudisrakennuksiin, kun useampia ja pienempiä asuntoja rakentamalla saatettaisiin saada aikaan useammallakin tavalla hieman paremmin toimiva yhteiskunta.

Verotustakin pitää kyllä tosin uudistaa. Jos jaksat lukea pidemmälti niin suosittelen lukemaan tästä pitkähköstä kirjoituksestani asiaan liittyvät kappaleet 3-5: http://sokariskorhonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/19...
Palaan aiheeseen todennäköisesti myös toiste suhteellisen tavanomaisen mittaisessa artikkelissa, mutta siihen asti yllä olevan linkin takaa löytyvästä kirjoituksesta saanee parhaan mahdollisen käsityksen siitä, minkälaisen verotusuudistuksen haluaisin toteuttaa.

Toimituksen poiminnat