*

Oikeudenmukaisuutta etsimässä

Kaikki blogit puheenaiheesta Tietoyhteiskunta

Valhe- vai tietoyhteiskunta?

Lopulta tieto voittaa, koska emme voi elää harhakäsityksessä ja sitä ruokkivassa yhteiskuntailmapiirissä. 

Viiva tietoyhteiskunnassa

Kun luku- ja kirjoitustaidoton lapsi saa paperia ja kynän, hän pystyy ilmaisemaan itseään piirtämällä paperille viivan.  Pienen käden ja kynän avulla usein syntyy monia viivoja.  Ulkopuoliset saattavat kutsua syntynyttä kuvaa töherrykseksi. Jos piirtäjä osaa puhua hän antaa viivoille nimen, nyökkää tai pudistelee päätään kun joku kysyy piirtäjältä ymmärrettävästi.  Piirros on todellisuuden kuvaaja.

GNU/Linux - 25 vuotta avoimien ohjelmistojen aikakautta

Kaksikymmentäviisi vuotta sitten, elokuun 25. päivänä vuonna 1991, Linus Torvalds ilmoitti ensimmäisen Linux-versionsa julkistamisesta. Yhdessä Torvaldsin luoman käyttöjärjestelmäytimen kanssa, avoimien ohjelmistojen GNU-projektin tuottamat käyttöjärjestelmätyökalut voitiin lopultakin yhdistää täysiveriseksi käyttöjärjestelmäksi, joka tuli lopulta tekemään historiaa; Nykyään Linux on ylivoimaisesti maailman yleisin käyttöjärjestelmä asennettujen ohjelmistokerneleiden määrällä laskettuna.

Tiedon kongruenssiongelma kestävässä kehityksessä

Kun jälkipolvet kirjoittavat oman aikamme historiaa tulevaisuudessa, se tulee eroamaan valtamedian ja uuden tiedon tuottamiseen erikoistuneiden instituutioiden (tiede, innovaatiotoiminta ja politiikka) luomasta maailmankuvasta. Kestävä kehitys on pyhä asia, jota ei saa kyseenalaistaa. Uskonnoissakaan Jumalan olemassa oloa ei kyseenalaisteta. Jokaisella on oma käsitys jumalasta.  On myös uskontoja, joissa Jumala määritellään ihmismielen ulkoa päin.  Jumalkäsityksiin ja pyhiin asioihin liittyy aina runsaasti tabuja.

Kestävä kehitys

Hallitus kutsuu nörtit nostamaan Suomen tietoturvan ykkösmaaksi!

Yle kertoo, että "hallitus kutsuu nörtit nostamaan Suomen tietoturvan ykkösmaaksi".

On hienoa että hallitusta on ruvennut kiinnostamaan tietoturva, koska tähän mennessä päättäjiä on tuntunut kiinnostavan lähinnä sen heikentäminen.

Suomi.fi-portaalia voisi ehkä hieman kehittää

Laajentamalla ja parantamalla kyseistä portaalia saisimme varmasti aikaan kaikenlaista mielenkiintoista yhteiskuntaamme mahdollisesti jouhevammin ja luotettavammin toimivaksi tekevää.

Vaihtoehtoinen ratkaisu kannustinloukkujen poistamiseksi

Lähtökohdat

Tavoitteena ehdotuksessani on työnteon kannattavuuden parannus ja kannustinloukkujen poisto.

Metodina on kansalaisen antama tapauskohtainen valtuutus tulonsiirtotietojen yhdistämiseen ja käsittelyyn yhden viranomaisen toimesta.

Ajatuksen kaksi kantavaa peruskiveä ovat kansalaiselle ehdoton helppokäyttöisyys sekä varmuus siitä, että työnteko kannattaa aina.

Kitkerä digipilleri

 

Helsingin Sanomien Matti Kalliokosken 1.3. pääkirjoitus kiinnitti huomiota siihen, miten digitalisaatiosta on tulossa näiden vaalien taikasana, d-vitamiini, joka puoluejohtajien puheissa ratkaisee Suomen kaikki ongelmat. Kalliokoski vertaa digitalisaatiota markka-ajan d-vitamiiniin, devalvaatioon, jolla Suomen talouden kilpailukyky palautettiin kansalaisten ostovoimaa heikentämällä. Kansa pysyi tyytyväisenä, kun tilillä oli entistä enemmän markkoja, vaikka niillä sai entistä vähemmän.

Teknofiilien kaksi klisettä

 Nämä kaksi kliseetä olivat suosiossa jo 90-luvulla, kun Jyrki Kasvi omalta osaltaan levitti tietoyhteiskuntahömppäänsä, joka nyt on muuntunut epäeettiseksi  lasten tietokoneinen käytön markkinoinniksi: 

1) "Teknologia on kuitenkin vain väline. Ratkaisevaa on se, mitä sillä tehdään. Esimerkiksi lasten kanssa voi myös pelata yhdessä, viettää laatuaikaa tietokoneen ääressä."

Digitaalinen vanhemmuus

Viime päivinä vanhempia on puhuttanut Helsingin Sanomissa julkaistu Jyri Engeströmin haastattelu. Kaliforniassa asuva it-yrittäjä ja yksi Jaikun perustajista varoittaa digitaalitekniikan ylivallasta niin lasten kuin aikuistenkin elämässä. Engeströmin mielestä lapset eivät tarvitse pelejä ja koodaamista vaan satuja ja retkeilyä.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä